Pražská Invalidovna připomene výročí Formanova Amadea

Na konci srpna připomene pražská Invalidovna výročí Formanova oscarového snímku Amadeus, který byl poprvé uveden do kin před 35 lety. Dobovou Vídeň si ve filmu zahrála převážně Praha, včetně karlínské Invalidovny, která se objevila hned v několika scénách. Oblíbeným místem filmařů zůstává barokní areál, který je od loňského roku ve správě Národního památkového ústavu, i v současnosti.

V druhé polovině srpna si karlínská Invalidovna připomene výročí filmu Amadeus režiséra Miloše Formana, který byl do kin poprvé uveden v září roku 1984 v USA a na území bývalého Československa o dva roky později. Přichystáno je promítání nového dokumentu Forman vs. Forman, který představuje životní cestu slavného režiséra. Promítat se bude na nádvoří barokní Invalidovny, kde se mimo jiné natáčela jedna ze scén filmu a kam se také v letošním roce přemístil festival Karlínské filmové léto. Pro fanoušky, kteří se pohybují na sociálních sítích, poté uspořádala správa Invalidovny tematickou Instagramovou soutěž o volnou vstupenku na libovolné představení Karlínského filmového léta.

Formanův štáb si vybral Invalidovnu hned pro několik stěžejních interiérových i exteriérových scén. Nejznámější je pravděpodobně úvodní scéna, kdy nemocného Salieriho přiváží sluhové přes zasněžené nádvoří Invalidovny, jež se ve filmu proměnila na sanatorium pro duševně choré. Záběry z interiéru sanatoria v úvodu i závěru filmu se natáčely v přízemní chodbě východního křídla Invalidovny, kterou mohou návštěvníci vidět v rámci komentovaných prohlídek objektu. Zpověď Salieriho knězi, která se prolíná celým filmem, byla natočena v jedné z ubytovacích jednotek navržených architektem K. I. Dientzenhoferem.

 

Závěrečná scéna filmu, foto: milujuprahu.cz

Historický epos Amadeus natočil režisér Miloš Forman podle předlohy anglického dramatika Petera Shaffera. Pro Prahu se americký štáb rozhodl především díky autenticitě prostředí, které nejvíce připomínalo Vídeň 18. století, ale i díky místům, která Mozart skutečně navštívil (Stavovské divadlo). Na území bývalého Československa se natáčelo od ledna do července 1983 pod přísným dohledem státní bezpečnosti, který přinesla zejména Formanova emigrace do USA .

Objekt barokní Invalidovny, který v roce 2018 přešel pod správu Národního památkového ústavu a v letošním roce se po dlouhé době otevřel veřejnosti, byl vždy oblíbeným místem filmařů. Natáčely se zde filmy jako Hellboy, Zahradnictví, historické drama Rašín, Mladý Indiana Jones, seriál Charité a mnoho dalších. „V současnosti jednáme se zahraničními produkcemi o dalších natáčeních, která by měla probíhat v průběhu celého podzimu a zimy. V roce 2020 se mohou diváci těšit na nový seriál Freud z produkce Netflixu, který se na Invalidovně také natáčel.“ Doplnil správce objektu, Ing. Miroslav Indra.

 

 

Na vaše dotazy odpovídá:

Ing. Miroslav Indra, správce objektu

Indra.miroslav@npu.cz, 725 548 234

MgA. Petra Widžová, koordinátorka projektu / PR

widzova.petra@npu.cz, 770 122 574

Fotografie ke stažení