Vojáci v Invalidovně

Ve dnech 18. a 19. června bude Invalidovna hostit vojensko-historické spolky, zabývající se rekonstrukcí francouzských a rakouských jednotek z období napoleonských válek.

 

Nádvoří Invalidovny se v této souvislosti promění na dva dny v ležení a lazaret. Těšit se můžete na představení uniforem a výzbroje, na živé ukázky, jako například výcvik vojáků, ale i na přednášky o vojenském životě, o jeho každodennosti či o rozdílech armád.

 

Během dvou dnů se na Invalidovně potkají jednotky rakouských polních myslivců a voltižéři 18. řadového pěšího pluku. Kromě nich část Invalidovny obsadí polní ambulance francouzské námořní císařské gardy. Těšit se tak můžete i na ukázky práce ambulance gardového námořnictva.

 

Měly napoleonské války něco společného s Invalidovnou? Mohli v ní Napoleonovi vojáci skončit?  Mohli ovlivnit její chod? Mohli mít dokonce vliv i na to, jak se zde žilo? Jak vypadaly lékařské nástroje a celkově lékařství na přelomu 18. a 19. století? Na všechny tyto, ale i mnohé další dotazy se Vám rádi pokusíme o víkendu odpovědět.

 

Na své si přijdou i děti, pro které bude program přizpůsoben, ale taktéž i milovníci architektury, pro které v tyto dny chystáme speciální prohlídky, které budou zahrnovat i krovy a sklepy Invalidovny.

 

Přijďte se ve dnech 18. a 19. června podívat na jedinečnou událost v Invalidovně, která spojí tři nadšenecké spolky, známé nejen u nás, ale i v zahraničí.

 

Konkrétní jednotky, které k nám zavítají jsou:

 

Voltižéři 18. řadového pěšího pluku

K.k. Jäger-Bataillon

Marins de la Garde Imperiale