Kladení věnců k výročí úmrtí Petra Strozziho

Invalidovna si připomene výročí smrti hraběte Petra Strozziho.

Petr Strozzi, šlechtic, který sehrál významnou roli v historii Invalidovny zemřel dne 6.6.1664. V době fungování ústavu si den jeho smrti každoročně připomínali nejen invalidé, ale i zaměstnanci Invalidovny.

Tuto událost si v letošním roce, přesně dne 6.6. opět připomeneme a navážeme na tradici slavnostního kladení věnců před pomník Petra Strozziho. Bustu Petra Strozziho vytvořil sochař Mořic Černil. Busta je z bílého tyrolského mramoru a od roku 1898 stojí v Kaizlových sadech naproti hlavnímu vchodu do Invalidovny.

Petr Strozzi se jako jeden z prvních v Evropě se zabýval myšlenkou pomoci válečným invalidům. Na základě jeho závěti vznikla Vojenská invalidní nadace Petra hraběte Strozziho, která se významně zasloužila o stavbu Invalidovny v Praze.

Program začne v 15:00 slavnostním proslovem, kladením věnce a krátkým koncertem živé hudby. Od 15:30 proběhne taktéž mimořádná prohlídka, počas které budou moci návštěvníci nahlédnout i do krovů a sklepů Invalidovny. 

 

Akce se bude konat u pomníku P. Strozziho před historickou budovou Invalidovny. Koncert se bude konat v severním křídle budovy. Vstup na program není zpoplatněn. Mimořádná prohlídka je zpoplatněna dle aktuálního ceníku.