Vojáci v Invalidovně

Ve dnech 16. a 17. června bude Invalidovna hostit spolky nadšenců, zabývajících se rekonstrukcí francouzských jednotek z období napoleonských válek. Akce bude volným pokračováním loňského prvního ročníku Vojáků v Invalidovně.

Nádvoří Invalidovny se v této souvislosti promění na dva dny v ležení a lazaret. Těšit se můžete na představení uniforem a výzbroje, na různé živé ukázky, ale i na přednášky o vojenském životě, o jeho každodennosti či o rozdílech armád.

Během pátku a soboty se na Invalidovně můžete těšit na Voltižéři 18. řadového pěšího pluku. Kromě nich k nám zavítají i Marins de la Garde Imperiale, kteří představí ukázky práce ambulance gardového námořnictva. Chybět nebude ani dobový kuchař, kterého jídla provoní celé nádvoří.

Měly napoleonské války něco společného s Invalidovnou? Mohli v ní Napoleonovi vojáci skončit?  Mohli ovlivnit její chod? Mohli mít dokonce vliv i na to, jak se zde žilo? Jak vypadaly lékařské nástroje a celkově lékařství na přelomu 18. a 19. století? Na všechny tyto, ale i mnohé další dotazy se Vám rádi pokusíme o víkendu odpovědět.

Přijďte se ve dnech 16. a 17. června podívat na jedinečnou událost v Invalidovně, která spojí nadšenecké spolky, známé nejen u nás, ale i v zahraničí.


Program akce naleznete níže v galerii.

V pátek 16.6 proběhne od 19:30 do 22:00 Storytelling u ohně. Oba turnusy jsou kapacitně omezeny, proto doporučujeme zakoupit si lístek předem online. Nádvoří objektu nebude v tuto dobu volně přístpné. Storytelling je vhodný pro děti od 12 let.

V sobotu 17.6 bude akce otevřená od 9:00 do 17:30. Poté bude nádvoří objektu uzavřeno. Pro veřejnost bude následně volně přístupné kladení věnce v 17:30, které proběhne před hlavním vstupem do objektu a mše svatá, která proběhne v 18:00 v kapli svatého Kříže, která se nachází u hlavního vstupu do objektu Invalidovna.

Mimo program kulturní akce proběhne v sobotu ve 20:30 také speciální kostýmovaná prohlídka v doprovodu uniformovaných vojáků. Prohlídka je kapacitně omezena, proto doporučujeme zakoupit si lístek předem online. Prohlídka je vhodná pro děti od 12 let.

 

Vstupenky k prodeji naleznete zde: https://www.invalidovna-praha.cz/cs/on-line-vstupenky